Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

Team Clean2Antarctica gaat de Zuidpool definitief niet halen

Het team van Clean2Antarctica is omgekeerd. Dat betekent dat de expeditieleden de Zuidpool definitief niet gaan halen. Het plan was om op Antarctica met de Solar Voyager via de geografisch Zuidpool 2400 kilometer af te leggen. Door ongekende weersomstandigheden gaat het afleggen van deze afstand niet lukken.

”Alle opties zijn bekeken en berekend,” aldus Edwin. ”Het behalen van de zuidpool zou zorgen voor problemen op de terugweg. Dan zouden we gesleept moeten worden en dat is geen optie. Het gaat er niet om of de zuidpool bereikt wordt, maar het gaat om de missie. We willen iedereen laten zien en inspireren dat weggooien zonde is en dat je prachtige dingen uit afval kunt maken. En dat is wat wij gedaan hebben.” Edwin en Liesbeth hebben vandaag besloten om terug te keren naar het beginpunt, Union Glacier. Ze keren op eigen kracht terug.

Velen geïnspireerd

De missie is geslaagd. Edwin en Liesbeth hebben aangetoond dat je met afvalplastic iets waardevols kunt creëren en hebben velen met hun project geïnspireerd om anders naar afval te kijken.
Ze sporen iedereen aan om zelf direct duurzame maatregelen te treffen, hoe klein deze ook zijn, en vooral niet te wachten totdat anderen daarmee komen. Inmiddels heeft de wagen al honderden kilometers gereden op het woeste terrein van Antarctica en dat werd door vele aanvankelijk als onmogelijk beschouwd.

Daar mogen ze heel trots op zijn, want niet eerder heeft iemand deze tocht op zonne-energie kunnen maken. 30 dagen lang overleven op het plateau van Antarctica zonder fossiele brandstof is op zichzelf al een gewaagde expeditie.

”Het weer zit hier zwaar tegen,” aldus Edwin ter Velde. “NASA heeft ons 30 jaar aan weerinformatie verschaft en dat verschilt enorm van wat wij hier zien. Het is een tegenvaller dat we niet door kunnen terwijl het met ons en onze technische systemen zo goed gaat. We overleven hier letterlijk op zonne-energie dus als het hier kan, dan kan het overal.”

Het ontbreekt simpelweg aan tijd om de geplande afstand te halen, aldus het team uit het Mission Control Center dat in Zaandam is gevestigd. De expeditie is nog niet voorbij. De komende weken zal het expeditie team met de Solar Voyager op eigen kracht, terug keren naar het basiskamp, Union Glacier, dat achter een gebied met diepe ijsscheuren ligt. Zowel voor het Mission Control Center als voor het expeditie team, reden om alert te blijven.

Bij Hart van Nederland zie je alles over een van de meest bijzondere expedities die ooit door een Nederlander wordt uitgevoerd: Clean2Antarctica.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    Voornaam:

    Achternaam:

    E-mailadres: