Tandwielkast cruciaal in baanbrekende asperge-oogstrobot
Heeft u wel eens asperges gestoken, als manier om wat bij te verdienen als tiener? Tegenwoordig gebeurt dit door voornamelijk buitenlandse arbeidskrachten maar zelfs die zijn steeds minder voor dit werk te porren. Hoe komen de asperges dan op het bord? Cerescon is een jonge, snel ontwikkelende high-tech startup die een automatische asperge-oogstmachine heeft ontwikkelt om dit probleem op te lossen.
“Witte asperges worden nu uitsluitend met de hand geoogst,“ zegt Technisch Directeur Ad Vermeer. “Dat is zwaar werk waarvoor de telers steeds moeilijker arbeiders kunnen vinden. Daarnaast kent de huidige methode beperkingen wat betreft de kwaliteit van de geoogste producten (beschadigingen) en het rendement (niet volgroeide asperges die pas de volgende oogstronde geoogst mogen worden). Deze oogst is dus rijp voor automatisering.”
Ontstaan Cerescon
In 2014 werd door Thérèse van Vinken, Ad en Marc Vermeer Cerescon opgericht met het doel het ontwikkelen van een goed functionerende asperge-oogstrobot. De ervaring van Marc als teler en Ad als hightech machinebouwer liet zich uitstekend combineren met de managementervaring van Thérèse die als General Manager optreedt. Toen Marc eind 2014 na een kort ziekbed overleed, zijn Ad en Thérèse doorgegaan met de ontwikkeling. Zijn inbreng van de asperge applicatiekennis is opgepakt door de User Group (sterk geïnteresseerde klantenkring van Cerescon) en door de Wageningen University of Research.
Wereldprimeur : selectieve, automatische asperge-oogst
Tijdens de ontwikkeling van de machine heeft Cerescon als eerste bedrijf ter wereld met succes de haalbaarheid van het automatisch en selectief oogsten van asperges aangetoond. Selectief oogsten betekent dat alleen die asperges geoogst worden die volgroeid zijn; de overige asperges moeten (onbeschadigd) blijven staan om enkele dagen later geoogst te worden. Dit is een doorbraak: bij Cerescon en haar klanten is het duidelijk dat hierdoor de aspergeteelt voorgoed gaat veranderen.
Deze machine, Sparter genaamd, is nog in ontwikkeling. Een bèta versie van de machine is in seizoen 2017 uitgebreid getest door Wageningen University of Research en door enkele grote telers uit Cerescon’s User Group. In 2018 is de eerste Sparter verkocht en gaan er bij enkele aspergetelers demonstraties georganiseerd worden. De Sparter biedt de teler de volgende voordelen:
- Halvering van de steekkosten
- Betere kwaliteit asperges door een gepatenteerde ondergrondse detectiemethode
- Minder ondergrondse schade t.o.v. handsteken en daardoor hogere opbrengsten
- Hogere opbrengsten door betere kwaliteit omdat de aspergeoogstmachine het zandbed herstelt na het steken waardoor het percentage kromme asperges vermindert.
Keuze voor tandwielkast van Apex Dynamics
Omdat we zelf grote asperge-liefhebbers zijn, wilden we hier natuurlijk onze tandwielkasten leveren! Na enig contact werd een tandwielkast uit de PAII serie gekozen en deze voldoet aan alle verwachtingen. Zo goed zelfs dat de orders voor de eerste prototypen “Sparter” al geleverd zijn. De tandwielkast van Apex Dynamics zorgt dat de richting van de motor die de y-as aanstuurt (die het steekmes laat bewegen in dwarsrichting over het aspergebed) over 90 graden draait.
Eisen aan de tandwielkast
De beweging van de robot moet uitermate nauwkeurig zijn (binnen enkele mm) en mag tijdens het aspergeseizoen nooit falen. Mocht dit onverhoopt toch gebeuren, moet de complete robot eventueel met motor en tandwielkast zeer eenvoudig te vervangen zijn. Bij de beweging over het zandbed kan er zand, opspattend water, stof, vuil etc. zijn. Dit mag de nauwkeurige en betrouwbare werking natuurlijk niet negatief beïnvloeden. Onze tandwielkast is bij uitstek geschikt voor deze applicatie.
Het uitgebreide programma van Apex Dynamics bood ook hier weer uitkomst voor een innovatieve toepassing. Wij zijn er trots op dat onze tandwielkast zich ook in deze veeleisende omgeving kan bewijzen. Heeft u ook een uitdaging op het gebied van mechanische aandrijving? Wij denken graag met u mee!